הקמת מפעל מזון היא עניין מורכב עם עלות כלכלית גבוהה הדרושה לרכישת המבנה, הציוד והמכונות ובמשך הזמן לאחזקתו השוטפת. בעל המפעל נתקל בשורת דרישות רבות מצד הרשויות השונות במדינה לקבלת האישורים והרישיונות לתחילת ייצור מזון. בנוסף, דרושה היכרות מעמיקה עם תקנים וכללים של משרד הבריאות.
חוק ההגנה על בריאות הציבור מחייב כל מפעל מזון להחזיק רישיון יצרן מזון מטעם שירות המזון במשרד הבריאות. הרישיון נועד לפקח על תהליכי הייצור במפעלי מזון והוא תקף לשנתיים בלבד.
לקוחותיו של יצרן המזון יבקשו לראות את רישיון היצרן שלו כדי להבטיח לעצמם, סחורה המיוצרת בתנאים סביבתיים שעוברים פיקוח ובקרה.
מסמכים הדרושים לרישיון יצרן
כדי לקבל רישיון, צריך בעל המפעל להמציא למשרד הבריאות תוכניות של אזור המפעל, תוכנית אינסטלציה ותוכנית לסידור הפנימי של האגפים, המכונות והציוד בתוך המפעל. משרד הבריאות מפרט דרישותיו ובודק שהתוכניות עומדות בדרישות אלה.
כמו כן, עליו להגיש נספח ייצור המפרט בין היתר, את חומרי הגלם שיהיו בשימוש המפעל, איזה מוצרים ייצר המפעל, כמויות מקסימליות ותרשים הזרימה של המפעל בדגש על נקודות קריטיות עם סיכון פוטנציאלי בייצור.
במסגרת ההנחיות של משרד הבריאות יש דרישה להגשת התוכניות באמצעות טכנולוג מזון. זהו אחד מבעלי המקצוע המתמחים בתהליכי ייצור מזון. קיים תהליכים בהם דרושים תברואן או יועץ קולינרי לעסקים בתחום המזון.
תחום המומחיות של בעלי מקצוע אלה יסייע לבעל המפעל לתכנן מראש בצורה נכונה ובהתאם לכללים של משרד הבריאות את סידור המפעל, הסניטציה ותהליך הייצור ופועל יוצא מזה את ניהול העסק, שמירה על הקיים לחידוש הרישיון מדי שנתיים.
טכנולוג מזון
לטכנולוג מזון תפקיד מרכזי בתהליכי בקרה ואיכות של מפעלי מזון. השכלתו במדעי המזון וצבירת ניסיון בתחום מאפשרת לו לעסוק בתכנון מפעלי מזון, פסי יצור, אמצעי בטיחות, תהליכי בקרה וסיוע לשיפור איכות המזון, שמירה על טריות המזון ושיפור ערכיו התזונתיים. וכאמור, ממלא תפקיד חיוני בהוצאת רישיון יצרן מזון.
תברואן
מפעלי מזון זקוקים לפיקוח על תקנים בטיחותיים בתחום המזון ולתהליכי שמירה על תנאים היגייניים ביצור המזון. התברואן בקי בכל הנהלים הקשורים לטיפול בפסולת, ניקיון והדברה וכן טיפול ומניעת מפגעי תברואה בתחום המפעל. תהליך של רישוי עסקים מחייב פיקוח תברואן.
יועץ קולינרי לעסקים בתחום המזון
זהו בעל מקצוע המתמחה בבישול ובקולינריה והוא יכול לייעץ למפעלי מזון בתהליכי עיבוד חומרי גלם למנות מזון מוכנות תוך כדי בישול או אפייה. הוא יסייע לבטיחות המזון מבחינת כללי שמירה על היגיינה, טיפול במוצרים עם תקופת חיים קצרה, תנאי אחסון המזון ועוד.
לסיכום, תהליך הוצאת רישיון יצרן מזון הוא ארוך ומחייב ידע רב בחוקים ותקנים של משרד הבריאות. ליווי מקצועי בכל התהליכים חיוני לפי ההנחיות של משרד הבריאות וגם לטובת עתידו של מפעל המזון. מפעל השומר על תנאי בטיחות, היגיינה ועל דרישות החוק, יציע ללקוחותיו מוצרים איכותיים המיוצרים בתהליכי ייצור תקינים. על מנת להקל עליכם את מלאכת הנפקת רישיון היצרן לתחום המזון יש פונקציות שפועלות על מנת לעשות זאת עבור בעל העסק. ישנם גורמים המתמחים בתעשיית המזון ועושים את כל הפעולות הדרושות על מנת להדריך, ללוות ולהוביל את המפעל לקבלת רישיון יצרן בהצלחה.