אתם מכירים את זה, כשאומרים לכם לעשות משהו ואתם פשוט לא רוצים, ינסו לשכנע, ללחוץ ולהפעיל עליכם כל מיני מניפולציות, אבל אתם פשוט לא רוצים.
כשאנחנו לא רוצים לעשות משהו והדבר נכפה עלינו, זה עלול ליצור אנטגוניזם, תחושות שליליות ותחושה כבדה שאנחנו עושים משהו בלי מוטיבציה אלא רק כי צריך ואין ברירה.
כשהיינו ילדים זה היה קורה לא מעט כאשר ההורים שלנו, ביקשו מאתנו לעשות דבר מה, אך לא באמת רצינו ועשינו את זה לאחר מריבות, התנגדות או שפשוט לא הייתה ברירה שתקנו ועשינו מה שביקשו.
כשמדובר בילדים זה בהחלט מובן, מכיוון שההורים הם דמות סמכותית שכנראה בגלל גילנו הצעיר באותה תקופה, ידעו מה טוב יותר בעבורנו וגם היה כאן מסר חינוכי.
עם זאת, כאשר אנחנו הופכים להיות אנשים בוגרים, בעלי ניסיון ותובנות מהחיים שאנחנו חווים, קשה הרבה יותר לכפות עלינו ואנחנו שואפים לעשות מה שאנחנו באמת רוצים, זה אומנם לא קורה לכולנו אך השאיפה היא לעשייה מרצון.
הדבר מקבל משנה תוקף כאשר אנחנו רוצים לפתור סכסוכים ומחלוקות בדרכי שלום, שכן אם יכפו עלינו להגיע להבנות או להסכים לדרישות הצד השני מתוך לחץ וכפיה סביר להניח שזה רק עניין של זמן עד שהסכסוך יפרוץ שוב ושלא נעמוד בהבנות.
הדברים נכונים במיוחד לגישור, שכן לדוגמא אם זוגות שרוצים להתגרש נכנסים לגישור חובה היינו כופה עליהם את הגישור והם לא נכנסו אליו מתוך רצון אישי של כל אחד מהם, עלול להיווצר מצב מאוד בעייתי שבו אחד מהצדדים מגיע לפגישות שהוא כלל לא מעוניין בהם.
במצב שכזה, אותו צד לגישור שהגיע בכפייה, יביא אתו מטענים שליליים שמהר מאוד יעלו מעל פני השטח והאווירה הגישורית מהר מאוד תהפוך לזירת קרב, שכן הבסיס להליך הגישור הוא, ששני הצדדים מתוך רצון הדדי מעוניינים להגיע להבנות בשולחן הגישור מתוך רצון אמיתי לפתור את הסכסוך באמצעות הידברות והקשבה לרצונות והבקשות של הצד השני.
במידה ומגיעים לגישור חובה, הסבירות שהצד השני יקשיב וייווצר דיאלוג מפרה בין בני הזוג נמוך וכך לאחר זמן קצר, יתפוצץ הגישור וכל אחד ירוץ לבית המשפט להתחיל במאבק משפטי.
לכן כבר בתחילת פגישת הגישור הראשונה, המגשר יסביר בהרחבה על הליכי הגישור לרבות אופן ניהול ההליך, משך הזמן מה תפקידו של המגשר וכיו"ב וכן יבדוק עם כל אחד מהצדדים, האם הוא או היא מעוניינים להמשיך בהליך הגישור לאחר שקיבלו את כל הפרטים.
לאחר ששני הצדדים נותנים את הסכמתם להמשיך בהליכי הגישור, יחל ההליך מתוך רצון של שני בני הזוג והסיכוי להצלחתו עולה בצורה משמעותית.
כשאתם מגיעים לגישור תשתדלו לבוא מתוך רצון טוב ונכונות להיות פתוחים להקשיב לצד השני ולעשות צעד משמעותי שיוביל להבנות ובסופו של יום להסכם גירושין שמוסכם על כולם.
אם אתם מגיעים לגישור מתוך כפיה ולחץ שהפעילו עליכם, תבדקו טוב אם הגישור מתאים לכם בשלב הזה.