כמה פעמים חלמתם שיום אחד תקבלו דירה ללא תמורה. כשמשבר הדיור הולך וגדל, ומרחיק אותנו, לפחות את הצעירים שבינינו, מהסיכוי לרכוש אי פעם דירה, אז החלום על קבלת דירה ללא תמורה, הופך להיות יותר ויותר אטרקטיבי, גם אם הוא לא בהכרח הופך להיות מוחשי יותר.
עם זאת, כמו בלא מעט חלומות, הרי שהמציאות היא מעט שונה, ובמילים אחרות, הרעיון של העברת דירה ללא תמורה הוא לא תמיד כזה פשוט, והמשמעות של ללא תמורה לא אומרת בהכרח, שאנחנו לא נצטרך לשלם שום דבר לאף אחד. אומנם אנחנו נקבל דירה חינם ממי שיעניק לנו אותה, ואומנם אנחנו נחסוך לא מעט כסף, אך כן נצטרך לשלם משהו למישהו.
תחילה נסביר מה זאת אומרת העברת דירה ללא תמורה. ברמת העיקרון מדובר על פעולה של מתן מתנה ללא צפייה לתמורה, לא כסף ולא טובת הנאה בהווה או בעתיד. בדרך כלל העסקת העברה שכזו מתבצעת בתוך המשפחה, לרוב בין הורים לילדים, מן הסתם, כשהרעיון הוא, להעביר את הדירה המשפחתית לדור הבא. זה טבעי ויש הטוענים שזה חלומם של ההורים ושאיפתם, להיות מסוגלים להעביר לילדיהם דירה במתנה, כך שהם יהיו מסודרים.
במידה ועבור מתן הדירה, כן ניתנת תמורה מסוימת, אפילו קטנה, אז באופן טבעי זה לא נחשב למתנה ולכן גם ההתייחסות המשפטית היא שונה. זה חשוב מאחר ויש שאלה מה המסים שצריך לשלם על העברת דירה ללא תמורה, והאם בכלל צריך לשלם.
צריך לציין, שמלבד העניין של מתן מתנה מתוך כוונה לתת מתנה, הרי שיש סיבות נוספות מדוע אנשים נוהגים להעביר דירה ללא תמורה, בין היתר רצון להימנע מתשלומי מס, רצון להפחית את מס שבח על הדירה, הגנה על דירה במקרה של נישואים בפרק שני, ועוד. כאן צריך לומר, שבמקרים אלו יהיה מי שיבדוק האם אכן מדובר במתנה כשרה או שמא מדובר במתנה מחייבת בדיקה, ואם היא איננה כשרה, הרי שנידרש לשלם לא מעט מס.
על מנת שהעסק תתבצע כמו שצריך, יש לוודא שהחוזה שנחתם בין הצדדים מגדיר את כשמתנה שניתנת ללא תמורה.