בעבר כאשר היתה חלוקה ברורה בין מקצועות "נשיים" למקצועות "גבריים", היה ברור שהוראה זה מקצוע של נשים. באופן גס ומאוד לא נעים, החלוקה היתה כך שמנהל המוסד החינוכי היה גבר, בדרך כלל כל צוות המנהלה היה נשי וכל צוות ההוראה (להוציא אולי את המורה לחינוך גופני) היה גם כן נשי. ההבדלים והעובדה שהיה זה מקצוע שנחשב נשי, בא ליד ביטוי גם בשכר, מאחר והיה מדובר במורות ולא במורים, השכר היה נמוך, בדומה לשכר נשים בכל שוק העבודה.
עם השנים, לשמחתנו, המצב השתנה. כיום אפשר למצוא הרבה יותר מורים גברים לצד מורות, והחלוקה בין מורים במקצועות "נחשבים" כמו מתמטיקה, אנגלית ומדעים לבין מקצועות שפחות נחשבים, כמו ספרות, היסטוריה ותנ"ך, היא יחסית שווה. מה שכן עדיין רוב צוות המנהלה הם נשים ומרבית המנהלים בבתי הספר והתיכונים, הם גברים (למרות שיש שינוי חיובי בתחום זה ואפשר למצוא הרבה יותר נשים מכהנות בתפקיד זה).
כעת עולה השאלה, מדוע בעצם בעבר גברים לא נכנסו לתחום ההוראה ומדוע כיום הרבה מאוד גברים צעירים ומבוגרים מחזיקים בתעודת הוראה ומלמדים בבתי ספר ותיכונים.
מדוע בעבר היו יותר מורות ממורים
ההסבר הלא רשמי מדוע היו בעבר יותר מורות מאשר מורים הוא, מאחר ומדובר היה במקצוע שקשור לעבודה עם ילדים, אז היה ברור מאליו מצד המערכת שנשים אמורות לעשות את זה ולא גברים. בתחומים מסוימים (בעיקר מדעים) היה עוד סביר למצוא גברים, אך המערכת חשבה שהרבה יותר הגיוני וסביר שנשים יעשו את התפקיד הזה, מתוך נקודת הנחה שמדובר בהמשך תפקידן כאימהות.
השינוי חל בתהליך ארוך, חלקו תהליך אידיאולוגי, כאשר גברים רבים מצאו לנכון להיכנס לבתי ספר ולהשפיע על החינוך של הילדים הן כמחנכים והן במקצועות בתחומים פרטניים, וחלק נבע מהעובדה שהחברה השתנתה ונוצרה הכרה שלא מדובר במקצוע נשי אלא מקצוע שחשוב שתהיה בו נציגות משני המינים. כיום ניתן למצוא נשים וגברים עם תעודת הוראה, צעירים רבים לומדים במוסדות לחינוך ובפקולטות לחינוך והוראה באוניברסיטאות, כשמטרתם היא להיות מורים בבתי ספר ולחנך את הדורות הבאים.
כיום אפשר גם לראות גלים של אקדמאים, אנשי הייטק, רפואה, תקשורת ותחומים אחרים אשר מחליטים לזנוח את מקצועם העיקרי, ולעבור ללמד. יש מי שעושה את זה מטעמי אידיאולוגיה, אחרים מחליטים לתרום לחברה דרך חינוך והוראה, ויש מי שעושה את זה מתוך הכרה שהשוק בחוץ לא יציב ולכן עדיף להם לפנות למערכת החינוך שמחפשת אנשים מוכשרים וטובים שיהיו מורים במוסדות חינוך שונים.
לסיום מי שמסתכל על מערכת החינוך הישראלית (ובכלל מערכות החינוך בעולם) יכול לראות שכיום יש יותר ויותר גברים שנכנסים למערכת החינוך ומשמשים כמורים ועם הזמן סביר להניח שנראה מספר שווה בין מורים למורות בכל מערכות החינוך.