ראדון נחשב לגז אציל, כלומר כזה שמופיע בתנאים סטנדרטיים כגז חסר טעם וחסר ריח, ולכן הוא מהווה סכנה לבני האדם אשר עלולים לנשום אותו מבלי שישימו לב לנוכחותו, וכך לגרום לעלייה בסיכון לסרטן הריאות. הסכנה מופיעה בעיקר בחללים סגורים, כמו דירות אולמות מעבדות ומשרדים, ולכן בדיקה שגרתית כמו בקישור זה תצביע על סכנות אפשריות או תוכיח לדיירים ולנוכחים בחלל שהמצב תקין ואין טעם לחשוד בסכנה בריאותית פוטנציאלית. ריכוז הגז בחלל מוזפע בגורמים שונים כמו תנועת האוויר, ריכוז בקרקע ולחות בחלל. בדיקה כזו מומלץ להפנות לחברות אמינות ובעלות ניסיון בלבד ולא להסתפק בשירותיהם של גורמים מפוקפקים אשר מציעים מבצעים והנחות. לפני הזמנת הבדיקה כדאי להצטייד בידע מוקדם ולשאול מספר שאלות מקדימות לפני חתימה על הסכם הבדיקה, ואם התשובות אינן מספקות – לוותר על שירותי החברה.
כיצד מתבצעת בדיקה כזו
בדיקת גז ראדון כמו כאן נעשה ע"י גורמים מקצועיים בלבד אשר משתמשים במכשור אלקטרוני. ערכת בדיקה כזו כוללת גלאים מסוגים שונים, ונערכת רק כאשר החלונות והדלתות סגורים לחלוטין. הגלאים חייבים לעמוד בתקנים מחמירים ויש לבקש את נציגי החברה הבודקת להציג את האישורים הרלוונטיים לפני החתימה על חוזה הבדיקה. יש להבחין בין בדיקה לטווח קצר, אשר נמשכת 3-7 ימים ותכליתה לספק מענה לקבלנים לפני הוצאת טופס אכלוס למבנה. לעומת זאת, בדיקת ראדון ארוכת טווח מודדת לאורך זמן מהי חשיפת הדיירים לגז (משך הבדיקה 90-360 יום).
מה עושים במקרה של גילוי ראדון
גילוי גז ראדון מעיד על סכנה ברורה לבריאות הדיירים או הנוכחים הקבועים והמזדמנים במבנה ולכן יש לטפל בו בהקדם האפשרי וללא היסוס. בשוק ישנן חברות המתמחות בשאיבת הגז באמצעות מערכות ייעודיות. יש כמובן הבדל בין בדיקות לגילוי ראדון במהלך הבנייה ובין הצורך הדחוף לסלק את הראדון כאשר המבנה מאוכלס. במקרה השני ניתן להפחית את כמות הראדון בחלל על ידי אוורור מאולץ באמצעות ונטה במקרים הפשוטים יחסית, ובהתקנת מערכת שאיבת ראדון, אשר מותקנת מתחת ליסודות המבנה, במקרים של ריכוז בינוני עד גבוה של הגז.