התקף חרדה מוגדר כאזעקת שווא וללא סיבה קלינית או אחרת של מערכת ההתרעה בגוף. זוהי מערכת המופעלת כאשר היא מזהה סוג של איום על הגוף ותפקידה היא להכין אותו להגנה מפני האיום. התסמינים יכולים להיות תחושות עלפון, הזעה, דופק מהיר, תחושות חום וסחרחורות ועוד. הסימפטומים הם בין היתר: מחנק, חשש להתקף לב, תחושות לשיגעון מתקרב ועוד. התקף כזה עלול לארוך מספר דקות, וכאשר אין סיבה אמיתית להיווצרותו הגוף נרגע והתסמינים השונים הנוצרים בגינו נעלמים. ניתן לטפל בתופעות אלו בשיטות שונות.
פעולות מיידיות עצמאיות
ניתן לטפל בהתקף חרדה באופן עצמאי בעת האירוע על ידי שימוש בטכניקות פשוטת. אלו אמורות להרגיע את הסובל. במידה והתופעות ממשיכות בתדירות גבוהה כדאי לקבל ייעוץ וטיפול אצל בעל מקצוע. הפעולות שיש לנקוט במיידית הן לקיחת נשימות עמוקות וארוכות, מתן תחושת יציבות לגוף על ידי ישיבה על כסא בעל משענת ועם רגליים על הקרקע. יציאה לפעילות ספורטיבית פשוטה כדי להרחיק מחשבות שליליות וליצור חיוביות אחרות במקומן ועוד. כל אלו אמורים להרגיע לטווח הקצר.
טיפול של פסיכולוג מומחה
מחקרים מראים כי הפרעות חרדה תכופות אינן קורות כך סתם, וכי קיימות סבירות לכך שרובן ככולן נגרמות מאורח החיים התובעני שרבים מנהלים. קיימים גורמי לחץ מתמשכים שלא תמיד ערים להם. חלקם הם ביולוגיים, אחרים סביבתיים ופסיכולוגיים. כאשר הכוחות הנפשיים לא עומדים בלחצים אזי השבר מתבטא בין היתר בהתקפי חרדה. המטפל מאבחן את מצבו של המטופל, לומד על סגנון חייו ותפקודו היומי ויתר מכלול הגורמים האחרים. לומד להבין אם החוויה צצה עכשיו או קיימת זמן רב ועוד. הוא מתאים את הטיפול בהתאם לכוחות הפנימיים ומשאבי הנפש של המטופל בדרך לפיתרון המיטבי.