בוררות משפטית: באילו מצבים היא עדיפה ע״פ משפט?

אנשים רבים הנמצאים במצב שבו הם מגישים תביעה במגוון של תחומים משפטיים שואלים את עצמם מתי עדיף ללכת למשפט ומתי לבוררות. במאמר הבא נעסוק בתחום הבוררות משפטית ונבין באילו מצבים היא עדיפה ע״פ משפט.

 

חשוב לציין כי לא פשוט לחייב את אחד משני הצדדים לגשת להליך של בוררות אם אין מלכתחילה הסכם בוררות קודם. אם קיים הסכם וכתוב בהסכם בסעיף בוררות כי סכסוכים צריכים להיפטר בבוררות, אין לנו ברירה ואנו חייבים ללכת לבורר על פי סעיף הבוררות אבל אם אין כזה סעיף, יש לשכנע את הצד השני ללכת לתהליך של בוררות במידה ואז זה יקרה רק אם שני הצדדים מוכנים לעשות זאת.

 

אז מהם היתרונות בבוררות על פני בית משפט?

ראשית בוררות מתנהלת באווירה בלתי פורמולית במשרד של הבורר ולכן מראש זה תהליך שונה לגמרי בהשוואה למה שמתנהל בבית המשפט הן מבחינת לוח הזמנים והן מבחינת הטיעונים. בוררות מתנהלת על פי כללים שהם בלתי פורמוליים, מעניקים לנו את הזמן ולכן זה יותר נוח.

 

שנית, תהליך של בוררות נסתר מהעין כלומר הוא לא פתוח לתקשורת, למתחרים, פרוטוקולים וכדומה, הכל נמצא בידי הבורר. רק במידה ונרצה לאשר את פסק הדין בבית המשפט בכדי לקבל תוקף משפטי, פסק הדין יוצג אבל עד אז, הכל נעשה בדלתיים סגורות ובסודיות מוחלטת מה שמאפשר לשמור על מידע בתוך המערכת. יתרונות נוספים של תהליך הבוררות הם בכל שבאמצעות הפנייה לבוררות אנו מקצרים את תהליך ההתיידנות ומקבלים הכרעה מהירה יותר, העלויות לרוב זולות יותר בהשוואה לבית המשפט שכן אין צורך לשלם את אגרת בית המשפט ופעמים רבות גם מדובר בתהליך שהוא יעיל יותר בהשוואה לתהליכים המתנהלים בבית המשפט.

 

אז מתי?

  1. כאשר שני הצדדים מחפשים שליטה רבה יותר על התהליך עצמו
  2. כאשר שני הצדדים מעוניינים להתדיין מול בורר מסוים (בבית המשפט אין אנו קובעים מול איזה שופט ההתדיינות תתרחש)
  3. כאשר מדובר בתביעות קטנות לפעמים עדיף לבחור בהליך של בוררות על פני הליך משפטי
  4. כאשר שני הצדדים רוצים לפתור את המחלוקת תוך זמן קצר ולהמשיך הלאה

 

 

 

 

 

 

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top