זכרון דברים

אחד המונחים המשפטיים החשובים והמוכרים ביותר שקיים הוא זיכרון דברים, מדובר על מסמך עליו חותמים שני הצדדים אשר מעוניינים לבצע ביניהם עסקה, לפני שהם מנסחים חוזה. באותו זיכרון דברים הם מציינים בראשי פרקים, מה בדיוק הם סיכמו וכיצד תיראה העסקה ביניהם.

זיכרון דברים הוא מסמך מהותי מאחר והוא למעשה קובע, ששני הצדדים יחתמו ביניהם חוזה, ועל כן, מהרגע בו הם חותמים על מסמך זה הם לא יכולים לנטוש את העסקה אלא אם הצד השני מפר אותה. באופן כזה, לא יכול להיווצר מצב, לכאורה, בו שני הצדדים מגיעים להסכמה על מחיר מסוים, ואם אחד הצדדים מקבלים הצעה למחיר טוב יותר, הוא זונח את העסקה ביניהם וחותם על עסקה אחרת.

הרעיון הוא ליצור בסיס לעסקאות ולחוזים, למנוע מצב בו גורמים שונים מסכמים ביניהם על הסכם מסוים ואז חוזרים בהם, רק בגלל שהם לא חתמו על מסמך מקדים. כאן גם טמון המוקש, יש הסבורים, בעיקר בעסקאות נדל"ן, שאין לחתום על זיכרון דברים כל עוד לא נבדקו כל פרטי העסקה ומתקבלת החלטה סופית אודותיה, שכן הרבה פעמים, הצד המוכר ירצה לחתום על זיכרון דברים, מתוך הבנה שהוא מסנדל את הצד השני לתנאים שמתאימים לו לפני שיש לו אפשרות לבדוק את הנכס ואת כדאיות העסק.

זכרון דברים הוא מאפיין חשוב בעולם החוזים, מאחר והוא למעשה יוצר את הבסיס שמאפשר את קיומן של עסקאות. אם נצא מתוך נקודת הנחה שלא חותמים על זכרון דברים, מה שעלול לקרות הוא, ששני הצדדים יגיעו להסכמה על מחיר מסוים, במקום לחתום על הסכם, כל צד ינסה בעזרת המחיר הנ"ל, למצוא עסקאות הרבה יותר טובות עבורו, וכך, באופן היפותטי, לעולם לא ייתחמו חוזים ולא יהיו עסקאות סגורות. זו גם אחת הסיבות מדוע כן מעודדים בעסקאות שונות לחתום זכרון דברים, אם המחיר הוא טובמסמך שכזה מחייב את שני הצדדים לבצע את העסקה.

חשוב לציין נקודה אחרונה, מסמך זכרון דברים הוא מסמך משפטי לכל דבר, והוא תקף באופן מלא בבית משפט

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top