מדריך קצר בנושא חדלות פירעון ושיקום כלכלי

ירון, שם בדוי, הוא לקוח שהגיע אלינו למשרד כשהוא נטול אנרגיות, נבוך ומלא בחוסר ודאות. ירון נקלע למצב כלכלי קשה במיוחד עם חובות של מאות אלפי שקלים והוצאות חודשיות כל כך כבדות שלא יכול היה לעבוד בהן. הוא היה עצמאי והעניק שירותים נהדרים בתחומו, אולם בתקופת הקורונה הוא לא הצליח לצאת מהבית להעניק את שירותיו ללקוחות ובמשך חודשים ארוכים לא הצליח לייצר הכנסה בדרך אחרת. הוא לקח הלוואה, ועוד הלוואה, ועוד אחת, וחשב להתגלגל עד שיוכל לחזור להרוויח את מה שהתרגל אליו. החסכונות נגמרו מהר מאוד וההוצאות החודשיות צמחו לגובה שהוא כבר לא יכול היה לעמוד בו. לאחר שיחת האפיון הראשונית והכרת הסיפור של ירון הסברנו לו כי הפתרון הטוב ביותר במצבו הוא כניסה להליך חדלות פירעון.

מהו הליך חדלות פירעון?

אדם שאינו יכול לעמוד בהוצאות החודשיות וסך החובות שלו גבוהים מהסכום הקבוע בחוק לעניין זה באותה העת, יכול להכריז על פשיטת רגל ולהיכנס להליך חדלות פירעון. במהלך הליך זה, הנחשב לקצר ופחות מסורבל מאשר היה בעבר, יוכל אותו אדם להגיע להסדר תשלומים עם הנושים השונים, או באמצעות ממונה מטעם בית המשפט, ולהפריש סכום חודשי לקופת הנושים. סכום זה יהיה סכום שיוכל לעמוד בו ועדיין לחיות בכבוד מדי חודש ולאורך תקופת חדלות הפירעון, כאשר בסופה, אם בית המשפט יראה שהחייב התנהל היטב, יזכה בסופו של דבר להפטר מחלק מחובותיו ויוכל לחזור לנהל חיים נורמטיביים ללא חובות. 

מהן מטרות החוק וההליך של חדלות הפירעון?

חוק חדלות הפירעון נועד כדי לסייע לאדם החייב לקבל הזדמנות שניה אך באותה נשימה גם להגן על הנושים ועל כספיהם ככל הניתן מאידך. מטרות החוק נועדו קודם כל כדי להביא לשיקומו הכלכלי של החייב בהקדם האפשרי. כמו כן במסגרת ההליך הוא ישלם כמה שיותר מסך החובות שלו לנושים ובהתאם ליכולתו (במילים פשוטות – לדאוג שהנושים יקבלו כמה שיותר מהכסף המגיע להם מהחייב) ולבסוף – שילוב מחדש של החייב בחברה כאדם התורם כלכלית ולא מייצר עול על החברה ברמה הכלכלית. 

האם יש הגבלות החלות על החייב במסגרת ההליך?

כפי שתוכלו לקרוא בהרחבה במדריך חדלות פירעון ושיקום כלכלי באתר https://narkis-law.com/ תיווכחו לדעת כי מלבד העובדה שמדובר במצב לא נעים של החייב להכריז על עצמו "פושט רגל", הרי שהוא גם צריך לסבול מהגבלות שונות במהלך תקופת חדלות הפירעון:

  • יציאה מהארץ – החייב לא יוכל לצאת מהארץ בתקופת ההליך עד לקבלת ההפטר והשלמת ההליך. הסיבה העיקרית לכך הוא שאנשים לא יברחו עם חובותיהם לחו"ל ויחפשו להיעלם מבלי לשלם את חובם לנושים.
  • הגבלה בחשבון – חשבון הבנק של החייב יסומן כחשבון מוגבל לאורך תקופת ההליך. הוא לא יוכל להשתמש בשיקים, כרטיסי אשראי ולא יהיה זכאי לגם למסגרת אשראי כלשהי. במילים פשוטות – יתנהל עם הכסף שירוויח בלבד.
  • פתיחת עסק – החייב לא יוכל לפתוח עסק משלו או להיכנס שותף בעסק קיים. במקרים ספציפיים בלבד בית המשפט מתיר את קיומו של עסק החייב אם זו פרנסתו היחידה/העיקרית והדרך לייצר הכנסה ממנה יוכל להתקיים ולשלם את חובותיו לנושים.

לסיכום; הליך חדלות פירעון הוא הליך מורכב, על אף שהוא נחשב פשוט יותר מאשר בעבר. כדי לעבור את ההליך בצורה הטובה ביותר תצטרכו לשכור את שירותיו של עו"ד מנוסה המתמחה בתחום, להקשיב לעצותיו וללמוד כיצד להתנהל בצורה הטובה ביותר מול בית המשפט ובהליך בכלל.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top