מתי נדרש צו ירושה וכיצד מקבלים אותו?

ההמלצה של כל עורך דין שמתמחה בנושאי ירושות, לכל אדם, היא לכתוב צוואה מסודרת. מסמך שעומד בתנאי החוק יאפשר לשארים למלא את רצונו של הנפטר בנוגע לחלוקת נכסיו באופן מדויק וימנע חילוקי דעות ביניהם ובחלק מהמקרים גם סכסוכים וקרעים במשפחה. יחד עם זאת, ישנם גם מקרים שבהם נפטר אדם מבלי שהותיר צוואה מסודרת – במצבים אלה נדרשים קרובי המשפחה שעשויים להיות היורשים לפנות לרשם לענייני ירושה שבמשרד המשפטים ולבקש צו ירושה.

האם צו ירושה הוא חובה?

כן. בהיעדר צוואה לא יוכל יורש לקבל את רכושו של הנפטר ללא צו הירושה. גם כשמדובר בקרובי משפחה מדרגה ראשונה כמו בן/בת זוג או ילדים, לא תהיה להם גישה לחשבונות הבנק של הנפטר (אלא אם כן הם הפכו למורשים לפעול בחשבון כשהנפטר היה בחיים), לא ניתן יהיה להעביר נכסים על שמם של הקרובים שנשארו בחיים וכו'.

אילו מסמכים יש להגיש עם הבקשה לצו?

לבקשה לקבלת צו ירושה, שאותה כאמור מגישים לרשם לענייני ירושה, יש לצרף תעודת פטירה (מקורית), תעודות פטירה של כל היורשים שכבר נפטרו (אם למשל חלק מילדי הנפטר הלכו לעולמם לפניו), אישור על תשלום אגרות (אגרה אחת היא פתיחת בקשה ואגרה שנייה היא בעבור פרסום בעיתון), אישור על שליחת הודעות בדואר רשום לכל היורשים ואם חלק מהיורשים מוותרים על חלקם בירושה יש לצרף תצהיר הסתלקות.

האם ניתן להגיש את הבקשה אונליין?

כן. בחלק מהמקרים ניתן להגיש את הבקשה לקבלת צו הירושה דרך אתר האינטרנט של האפוטרופוס הכללי. כך הדבר כשלנפטר יש צאצאים (בין אם יש גם בן/בת זוג ובין אם לאו) וכשאין צאצאים אבל הורי הנפטר עדיין בין החיים (בין אם יש גם בן/בת זוג ובין אם לאו). הגשת הבקשה באופן מקוון מובילה להנחה בשיעור 15% על האגרה הראשונה.

כיצד מתבצע התהליך?

האפוטרופוס הכללי בוחן את הבקשה לצו הירושה. לפי החוק עליו להגיב תוך 45 ימים, כשהאפשרויות הן העברת התיק לבית משפט לענייני משפחה, הנחיית המבקשים למלא פרטים חסרים או אישור הבקשה. לאחר מכן תפורסם ההודעה בדבר הבקשה, ואם אין התנגדויות יינתן צו ירושה שיאפשר ליורשים לפעול ללא מגבלות.

Scroll to Top