בכל בית כנסת יש ארון קודש. גם בהיכל ישיבה ובית מדרש קיים ארון קודש. זה הארון שמיועד להנחת ספרי התורה הקיימים במקום. כאשר בוחרים ארון קודש יש להתייחס למספר פרטים חשובים. וזאת כדי שהארון אכן יתאים למטרה וישמש במקום לשביעות רצון כולם.
כך בוחרים ארון קודש
- השטח המיועד – בכל בית כנסת והיכל מייחדים אזור מסוים אשר בו יוקם ארון הקודש. כאשר עומדים להקים את הארון הקודש בוחנים את השטח המדובר ובהתאם לשטחו יבנו את הארון המתאים.
- הכספת – מלבד לארון יש צורך באבטחה של ממש למען יהיו ספרי התורה מוגנים כיאות בתוך ארון הקודש. ואכן, בכל בית כנסת יש כספת אשר מגנה על הספרים מפני נזקי אש, ניסיונות גניבה ועוד. הארון צריך להכיל בתוכו את הכספת ולאפשר הסוואה מלאה שלה, כך שהמראה החיצוני לא יושפע מהנוכחות שלו.
- חומר הגלם – ניתן לבנות ארון או ספריות קודש מחומרי גלם שונים. אם בעבר היה מקובל לבנות ארונות קודש משיש, כיום החומר השימושי יותר הוא עץ מלא. באמצעות העץ המלא מרכיבים ארונות קודש בפאר והדר. העץ מאפשר ליצור חריטות ומגוון עיצובים מרהיבים אשר בהחלט מייחדים את הארון ואת המראה שלו, ונותנים לו ערך ומראה נהדר.
- הצבע – כידוע ניתן לצבוע את העץ במבחר צבעים וגוונים. יש בתי כנסת בהם הצבע יהיה מהגוני וכהה, לעומת בתי כנסיות בהם יבחרו צבע בהיר יותר. כמובן שהדבר תלוי בטעם האישי. אך מעבר לכך – צבע העץ יתאים גם לרהיטים הנוספים הקיימים בבית הכנסת, וכן לאווירה הכללית ששוררת במקום.
- הנפח – ארון הקודש צריך להכיל את הכספת, ובתוכה אמורים להיות ספרי התורה והכתרים. כדי שהארון אכן יכיל את התכולה יקרת הערך הזו יש להתאים אותו בגודלו. כך שיהיה מקום לתכולה ברווח כנדרש.
- העיצוב – ניתן לעצב את הארונות במגוון עיצובים וחיטובים מלהיבים. להוסיף הטבעות של אותיות ופסוקים. התוצאות מרהיבות ובהחלט מפארות את בית ה'.
כדי להשיג תוצאה ראויה לשמה חשוב לאתר חברה מומלצת בתחום בניית ארונות קודש. לבחון דוגמאות ולהחליט מהו הארון הנכון לבית הכנסת שלכם.