תמ"א 38 – שמירה על בטחון חייהם של הדיירים

תמ"א 38 הנה תכנית ארצית שמטרתה לחזק מבנים כנגד רעידות אדמה ומפגעי טילים. התכנית אושרה על ידי ממשלת ישראל באפריל 2005 ומאז סומנו מספר רב של בתים כמיועדים לשיפוץ וחיזוק. במסגרת התכנית יקבלו עליהם קבלנים, יזמי נדל"ן, עיריות וועדות בנייה מקומיות את האחראיות לחיזוק ושיפוץ המבנים בהתאם לתקנות החוק שאושרו על ידי הממשלה.

יתרונות תכנית תמ"א 38

אנשים רבים משייכים את תכנית תמ"א 38 כתכנית מצילה חיים וזאת בשל העובדה שאנשים רבים אינם יכולים לאפשר לעצמם שיפוץ בסדר גודל כזה. סכנת רעידת אדמה והתקפת טילים (אנו חיים במדינה שלצערנו כל שנתיים-שלוש נקלעת למלחמה או יוצאת למבצע צבאי גדול) הן רק חלק מהסכנות הביטחוניות במדינה. חיזוק המבנים ותוספת ממ"ד לכל דירה עשויה לשמור על הדיירים מוגנים ובטוחים יותר, אולם רק כמויות מעטות של מבנים שופצו עד כה וזאת ככל הנראה בשל סיבות שונות ומגוונות.

לתכנית התמ"א יש מספר יתרונות משמעותיים עבור הדיירים:

  • הם אינם צריכים להשקיע כסף מכיסם לשיפוץ וחיזוק המבנה.
  • הם יהיו מוגנים ובטוחים יותר מפני רעידות אדמה ומפגעי טילים.
  • ערך הדירה שלהם יעלה בעשרות אחוזים בעקבות הרחבת הדירה, הוספת ממ"ד ומרפסת ושיפוץ המבנה כולו.
  • סביבת המגורים תהיה ברמה גבוהה יותר ותמשוך ממעמדות גבוהים יותר.

אז מדוע עד כה בוצעו מעט מאוד עבודות?

על אף יתרונותיה הרבים של תכנית תמ"א 38 עדיין שופצו מספר מועט מאוד של מבנים מתוך אלה המיועדים לשיפוץ. הסיבות לכך ככל הנראה רבות אך אולי בכל זאת יש מקומות בהן אפשר לשים את האצבע את הנקודה. למשל בפריפריות הסיבה לכך היא ככל הנראה שהוספת 2.5 קומות לא מספקת וגם המענקים נמוכים. באזור מרכז הארץ למשל הבעיה עשויה להיות אחרת: אחד הסעיפים בתכנית התמ"א מקנה לוועדה המקומית לתכנון ובנייה להתערב בתכנית העבודה ולכן הרבה מתכניות התמא 38 יורדות לטמיון. הכוונה של המחוקק הייתה ככל הנראה לאפשר לוועדות שיקולים תכנוניים, אולם אלה מתערבות מעבר למה שהוצב להן בפועל. לדוגמה: במקום להחליט איך יראה הבניין הן קובעו גם יחידות דיור יתווספו לבניין.

Scroll to Top