מפגש חזיתי עם נחש אינה מהחוויות שאדם מאחל לעצמו, כמובן שלא כל נחש מהווה סכנת חיים, אך החשש הראשוני שמא הפעם מדובר באחד כזה, זה בוודאי קיים, לכן כדאי שנדע כמה פרטים בסיסיים בעניין הנחשים בעולם ובארץ בפרט, כדי לדעת מתי צריך להיבהל ומה צריך לעשות במקרים כגון אלו.
כמה סוגים של נחשים יש בעולם?
ידוע על מעל אלפיים סוגי נחשים ברחבי העולם כולו, בארץ ישנם 41 סוגים בלבד כאשר רובם אינם מהווים כל סכנה, למעשה רק תשעה סוגי נחשים הינם ארסיים ומסוכנים לאדם. אז נכון שהנתונים הללו יכולים קצת להרגיע אותנו, אך זה לא עוזר לנו במקרה שפגשנו אחד מתוך התשיעייה המפחידה הזו בבית או בחצר.
מה לעשות ומה לא לעשות כשפוגשים בנחש?
אנחנו לא נלמד עכשו כיצד לזהות איזה נחש מסוכן ואיזה לא, כי כאשר כבר רואים את הנחש, יש כמה דברים שהם חשובים יותר לדעת על מנת שלא להיפגע במקרה ומדובר בנחש ארסי, וכמובן תמיד עדיף לנקוט בצעדי זהירות מפליגים ולגלות אחר כך שהם היו מיותרים מאשר להיפך.
- שמירת מרחק– אם ראיתם נחש בבית או בחצר או בכל מקום שלא יהיה, אין סיבה שתתקרבו יותר מידי, צעד אחד מיותר עלול חלילה לגבות חיי אדם.
- זהירות מתנועות חדות– אם הנחש נמצא קרוב אליכם יש להיזהר ולא לנוע בתנועה חדה או מהירה שזה בעצם האינסטינקט הטבעי שמורה לאדם לעשות בזמן סכנה, אך במקרה של נחש זה יכול להיות מסוכן מאוד, כי כל תנועה מהירה עלולה להפחיד אותו ולגרום להכשה.
- להזעיק במהירות לוכד נחשים – בשום אופן אל תנסו לעשות את זה בעצמכם, חשוב לנסות לעקוב אחר הנחש שלא ייעלם עד שהלוכד יגיע.
מה עושה לוכד הנחשים?
בישראל, כל פגיעה בנחש נחשבת כעבירה חוקית, לכן אסור להרוג אותם או להחזיק אותם בשבי, כאשר אנחנו מזמינים לוכד נחשים מוסמך, הוא מגיע עם ציוד מתאים ועושה ככל שביכולתו כדי לתפוס את הנחש כשהוא בריא ושלם, וכך משחרר אותו לטבע, כמובן באזור שאינו מיושב והרחק ממקום יישוב. אם בינתיים הנחש נעלם, הוא יסייר בבית או בסביבה הקרובה שם נראה הנחש לאחרונה, וינסה למצוא אותו, במקרים רבים יצליח הלוכד לעלות על עקבותיו וללכוד אותו.
אז כמו בהרבה דברים, זהירות מונעת אסון, וחשוב מאוד לדעת איך לנהוג במקרה ביש שכזה, כמו כן כדאי לשמור במקום זמין מספר טלפון ודרכים ליצירת קשר עם לוכד נחשים מקצועי ומוסמך, שיציל אותנו בעת הצורך.